Az örök bizonytalanságról – avagy a kölcsönszerződésről 2022-ben


Mindannyian kerülhetünk/kerülhettünk abba a helyzetbe, hogy kölcsön kell kérnünk egy ismerőstől vagy szolgáltatótól, mert az adott élethelyzetünk megköveteli. Szinte bármit kölcsön lehet kérni. Lehet szó járműről, pénzről, vagyontárgyról és még számtalan dologról. Mindenféleképpen érdemes alaposan utána járni a kölcsönszerződés feltételeinek, követelményeinek.

A kölcsönszerződésről – kitől kérjünk?

A kölcsönszerződés jó biztosíték arra, hogy a hitelező és az adós is tartsa magát a szerződésbe foglaltakhoz. Gondoljunk bele, ha több millió forint értékű összeget kérünk kölcsön a banktól, akkor a kölcsönszerződésnek tartalmaznia kell azt, hogy milyen futamidővel és milyen összeggel kell törlesztenünk a kölcsönkért összeget. Ez mind a két fél számára kedvező lehetőség. A hitelező általában kamattal együtt kéri vissza a kölcsönkért összeget, az adós számára pedig azért jó, mert fix összeget kell fizetnie, fix ideig. Ha viszont egy családtagunktól, barátunktól kérünk kölcsön nagyobb értékben pénzt, érdemes kölcsönszerződést kötni azért, hogy mind a két fél tartsa magát a megbeszéltekhez hosszabb távon is. Természetesen vannak helyzetek, amikor jobb egy ismerőstől kölcsönt kérni, mint a banktól.

A kölcsönszerződésről – mikor kérjünk?

A kölcsönszerződés létrejöhet a kölcsöntől korábbi időpontban is. Így át tudjuk gondolni, hogy a szerződésben szereplő kritériumokat tudjuk-e vállalni. Fontos kiemelni, hogy igyekezzünk mindig kölcsönszerződést kötni, mert az életben ki lehet fogni egy olyan barátot, ismerőst, aki nem hajlandó a kölcsönkért összeget visszatéríteni számunkra, és ez évekig elhúzódó pereskedést hoz maga után. Vannak helyzetek, amikor a hitelt biztosító intézmény visszamondhatja a kért kölcsönt. Ez abban az esetben fordulhat elő, ha olyan szintű változás állt be, hogy az adós nem tudja fizetni a szerződésben szereplő összegeket.

A vagyontárgyakkal kapcsolatos szerződésekről

Hasonló a helyzet egy vagyontárgynál, ott is jó ötlet kölcsönszerződést köttetni személyek közötti kölcsönkérésnél, ami kitér arra, ha sérül vagy rongálódik a tárgy, akkor mekkora részben szükséges az adósnak fedeznie a javíttatását. A szolgáltatóval köttetett kölcsönszerződésnél pedig figyelmesen el kell olvasni a szerződés tartalmát, hogy ne érjen minket váratlan meglepetés, egyéb kiadás, probléma esetén.

A kölcsön jó befektetés is lehet!

Nem minden esetben rossz döntés kölcsönt felvenni. Ha például újonnan induló vállalkozásunkhoz szükséges tőke, ami rövid időn belül többszörösét kamatoztatja a felvett összegnek, akkor remek lehetőség élni a kölcsönnel. 

Ami a kölcsönről összességében elmondható, hogy mindig alaposan meg kell vizsgálnunk a lehetőségeinket, a körülményeinket, hogy valóban jó ötlet-e élni vele, és tudjuk-e tartani magunkat a szerződésbe foglaltakhoz.

Van bármilyen kérdésed vagy kommented?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .