Van valakinek tapasztalata a gerincsérv kapcsán?

Kérdések Fórumok Általános Van valakinek tapasztalata a gerincsérv kapcsán?

Címkézve: 

1 hozzászólás mutatása
 • Szerző
  Bejegyzés
  • #541 Reply
   Belaba
   Felhasználó

   Az utóbbi időben gerincproblémáim vannak az ülőmunka miatt, félek, hogy gerincsérv van kialakulóban nálam. Volt már dolgotok ezzel a problémával, vannak tanácsaitok az elkerülés vagy a gyógyulás kapcsán?

  • #542 Reply
   DZoli
   Adminisztrátor

   A gerincsérv tünetei kapcsán itt találsz egy nagyon jó, tömör cikket.

   Röviden összefoglalva:
   A porckorong a csigolyatestek között helyezkedik el, egyszerre biztosítja a gerinc tartását és rugalmasságát is. Két része van, egy kocsonyás belső mag és egy külső rostos gyűrű. A problémákat a belső mag meggyengülése és a külső gyűrű berepedései okozzák. Úgynevezett „degeneratív elváltozások” már fiatal kortól megjelennek rajtuk, később jön a kopás a sok üléssel vagy fizikai megterheléssel.

   A gyűrű berepedéseinél előboltosulhat a belső mag állománya, és idegi képleteket kezdhet el nyomni. Ezt protruscio -nak vagy előboltosulásnak hívják, ha jól sejtem, ebben az állapotban vagy Te is. Voltál már orvosnál? Fontos lenne kivizsgáltatnod!

   Ha a külső állomány folytonossága megszakad, a belső állomány kitüremkedik, nyomni kezdi az idegi állományokat. Ez már a porckorongsérv állapota. A tüneteket az határozza meg, hogy a sérv milyen idegi állományokat nyom.

   Ágyéki gerincsérvnél gyakori a lumbágó, a kisugárzó fájdalom (gyakran a láb irányába), isiász, zsibbadás. Bénulás jelenhet meg a láb egyes részein, illetve megváltozhat/megváltozik a tartás, járás is. Széklet és vizelettartási probléma is megjelenhet sajnos.

   Nyaki gerincsérv esetén gyakori a nyakfájdalom, merevség, izomgörcs. Ez a karra, kézre és az alsó végtagokra is hatással lehet, például lesugárzó fájdalom, izomgyengeség, bizonytalan mozgás, járás.

   Háti gerincsérvnél az alsó végtagokon jelenik meg bénulás, zsibbadás, fájdalom, illetve gondok lehetnek a vizelet- és széklet tartásával is.

1 hozzászólás mutatása
Hozzászólás: Van valakinek tapasztalata a gerincsérv kapcsán?
Saját információk:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Legutóbbi hozzászólások