Szerverterem kialakítását tervezzük a jövőben. Mire kell figyelnünk a klímaberendezés kapcsán?

Kérdések Fórumok Szerverterem kialakítását tervezzük a jövőben. Mire kell figyelnünk a klímaberendezés kapcsán?

2 hozzászólás mutatása
 • Szerző
  Bejegyzés
  • #86 Reply
   DZoli
   Adminisztrátor
  • #157 Reply
   Belaba
   Felhasználó

   Egy ideig rendszergazdaként dolgoztam, nagyjából ezeket a tapasztalatokat sikerült leszűrnöm:

   – Érdemes külön elektromos körre tenni minden kiegészítő berendezést, hogy ne legyen közük a lényegi informatikai cuccokhoz.

   – Egy szerverteremnél nem csupán a helyiség méretére és a fekvésére, hanem a berendezésekből ömlő hőmennyiségre is számolnotok kell. Minél nagyobb a teljesítmény (akár szerver, akár hálózati eszköz), annál langyosabb lesz a hangulat.

   – Ha rendesen van hangszigetelve a helység és nem tervezitek, hogy benn fog dolgozni bárki is, akkor nem feltétlenül baj, ha hangosabb a jószág, a lényeg, hogy a teljesítménye elég legyen. Csak nagy márkát szabad választani: Daikin, LG, Gree, Midea, Samsung és így tovább.

   – Néha a szerverterembe helyezik el a nagyobb lézernyomtatókat, mert „ott nem zavar senkit”. Ez egy kimondottan pocsék ötlet, mivel azok is elég magas hőfokon üzemelnek. Egyszer-kétszer láttam státuszmonitorként régi CRT-kijelzőket is bedobva ilyen helyre, azokat nyilván szintén nem érdemes hosszabb távon bekapcsolva tartani.

   – A virágzási időszakok után kötelező karbantartást végeztetni, mivel ilyenkor könnyen eltömődhet a klíma. Csökken a hatásfok, elromlik stb.

  • #484 Reply
   Sanyi
   Adminisztrátor

   Egy szerverterem esetében nem csak a klímaberendezés segítheti a hűtést. Találkoztam már olyan megoldással egy korábbi munkahelyemen, ahol az iroda melletti kis kamrában volt felszerelve a rack-szekrény.

   Az egy dolog hogy a helyiség nem szellőzött, de használták párhuzamosan kamraként is. Ok, ez elmegy egyébként egy kis cégnél, ahol nem igazán értenek ehhez, de ez nem kis cég volt :).

2 hozzászólás mutatása
Hozzászólás: Szerverterem kialakítását tervezzük a jövőben. Mire kell figyelnünk a klímaberendezés kapcsán?
Saját információk:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Legutóbbi hozzászólások