Hogyan oldható meg a laptop videókártya cseréje?

Kérdések Fórumok Hogyan oldható meg a laptop videókártya cseréje?

Címkézve: 

2 hozzászólás mutatása
 • Szerző
  Bejegyzés
  • #237 Reply
   Belaba
   Tag

   Létezik megoldás arra, hogy egy laptopban videókártyát lehessen cserélni?

  • #356 Reply
   Ribárszki Richárd
   Adminisztrátor

   Szakember szerintem meg tudja csinálni ha ugyan olyan kell bele.

  • #409 Reply
   DZoli
   Adminisztrátor

   1) Mint videokártya fejlesztése egy hétköznapi laptopban: sehogy. A videovezérlő vagy a processzor részét képezi, vagy egy külön chipként helyezkedik el az alaplapra forrasztva. (Elvileg már a mai processzorok szintén mind forrasztva vannak az alaplapra.)

   2) Régen volt egy MXM nevű szabvány, ezek cserélhető videokártyák voltak a laptopok számára – elvileg. A gyakorlatban rendkívül típusspecifikusak voltak az eszközök és emiatt rendkívül drágák. Egy szakértővel beszéltem régen, ő mondta, hogy a BIOS különbségek miatt egy elvileg támogatott típusú videokártya gyakran nem működött az adott laptopban, mert másik típusú géphez volt szánva. Plusz eleve nem túl jó ötlet egy hordozható, tehát erőteljes fizikai hatásokban részesülő eszközbe extra foglalatokat kívánó eszközöket szerelni. Nem véletlenül forrasztják már a processzort és a memóriát is az alaplapokra – bár ennek nyilván pénzügyi okai is vannak, így fejlesztés helyett újat kell vennie a felhasználónak.

   3) Ha tönkrement a videokártya, vagyis a videovezérlő az alaplapon, akkor szervízben ki tudják cserélni egy azonosra forrasztással. Ilyen esetekben az is nagyon gyakori, hogy maga a chip működik, viszont a forrasztás sérült meg. A forrasztás végrehajtásához spéci gép kell, ami nagyon drága, így maga a művelet ára is az. Viszont az ilyen módon javított gépek ritkán húzzák sokáig, ráadásul a meghibásodás okát sem kerülik a felhasználók. (Túlmelegítés, takarítás elhanyagolása.)

   4) Bizonyos gamer laptopoknál spéci módon cserélhető a videokártya, mondjuk Dell Alienware 51m esetében.

   5) Létezik egy elég hardcore módszer arra, hogy egy laptophoz külsőleg videokártyát csatlakoztassanak, viszont ekkor bukik a saját kijelzője és a hordozhatósága. Ez kell hozzá:
   – egy speciális külső busz, ami a laptop wifi moduljának miniatűr PCI-Express portjára csatlakozik
   – egy külső tápegység
   – egy asztali videokártya

   Itt nagyon egyszerűen elmagyarázza a srác, hogy ez hogyan is működik a gyakorlatban.

   • A hozzászólás módosításra került: 6 months telt el-DZoli.
2 hozzászólás mutatása
Hozzászólás: Hogyan oldható meg a laptop videókártya cseréje?
Saját információk:
Legutóbbi hozzászólások