Németországból dolgoztál? Így kérheted vissza az adódat!


Németországban dolgozó külföldieknek lehetőségük van az adóvisszatérítésre. Az adóvisszatérítés eléréséhez általában az alábbi lépéseket kell követni:

 • Adóazonosító szám megszerzése: Először is szükséges a német adóazonosító szám (Steueridentifikationsnummer) megszerzése. Ezt a helyi adóhivatalnál (Finanzamt) kell igényelni.
 • Adóbevallás kitöltése: A német adóév után adóbevallást kell benyújtani. A bevallás tartalmazza a jövedelemforrásokat, adómentességeket és az adóelőleg számítását.
 • Adóvisszatérítés igénylése: Ha úgy érzed, hogy túl fizetted az adót, az adó visszatérítési igényt be kell nyújtania. A legtöbb esetben az adó visszatérítési igényeket az elektronikus bevallásokon keresztül lehet benyújtani.
 • Adatok ellenőrzése: Az adóhatóság ellenőrzi az adó visszatérítési igényeket és ellenőrzi az adatokat.
 • Adóvisszatérítés megfizetése: Ha az adóhatóság jóváhagyja az adóvisszatérítést, a visszatérítési összeget a bankszámlára utalják.

Ez csak egy általános áttekintés, és a konkrét eljárás és szabályozás változhat Németországban. Ajánlott szakértő tanácsadást kérni vagy a helyi adóhivatallal konzultálni, hogy megértsék a saját helyzetüket és a vonatkozó szabályozást. Ezenkívül a német adóvisszatérítés igényei az adott év és az adózási helyzet függvényében változhatnak.

 A német adórendszer részletei

A német adórendszer bonyolult és részletes, és számos adófajtát tartalmaz. Az alábbiakban rövid áttekintést adok a legfontosabb adók típusairól és azok működéséről Németországban:

 • Jövedelemadó (Einkommensteuer): A jövedelemadó a legfontosabb adónem Németországban, és az állam által beszedett jövedelem adókra vonatkozik. A jövedelemadó progresszív, azaz a jövedelem szintjétől függően nő. Az adókulcsok többféle jövedelem kategóriához vannak hozzárendelve.
 • Általános forgalmi adó (Umsatzsteuer): Az általános forgalmi adó Németországban az áruknak és szolgáltatásoknak a fogyasztóknak való értékesítésekor kerül felszámításra. Az általános forgalmi adókulcs 19%, de létezik egy csökkentett kulcs is (7%), amely az alapvető élelmiszerekre és más árucikkekre alkalmazandó.
 • Vállalati adó (Körperschaftsteuer): A vállalati adó a vállalatok nyereségére vonatkozik. Az adókulcs 15%. Ezenkívül egy helyi vállalati adót (Gewerbesteuer) is fizetni kell, amely a vállalatok helyi tevékenysége alapján számítódik ki.
 • Vagyonadó (Vermögensteuer): Bár a németországi vagyonadó a 1990-es évek óta nem létezik, néhány tartomány bevezette a vagyonadót egyes ingatlanokra.
 • Autó adó (Kfz-Steuer): Az autó adó az autótulajdonosoknak fizetendő, és a jármű motorjának teljesítményének, fajtájának és az emissziós értéknek függvényében kerül kiszámításra.
 • Tőkepiaci adó (Abgeltungssteuer): A tőkepiaci adó az értékpapírokból, például részvényekből és kötvényekből származó jövedelemre vonatkozik. Az adókulcs 25%, és az adót gyakran az eladás időpontjában levonják.
 • Öröklési és ajándékozási adó (Erbschaftsteuer und Schenkungsteuer): Az öröklési és ajándékozási adót az öröklés és ajándékozás esetén kell fizetni. Az összeg függ a vagyontárgytól és a rokoni kapcsolattól.
 • Kommunális adók (Gemeindesteuern): A németországi önkormányzatok saját adókat is beszedhetnek, például a helyi szemét adót vagy a helyi ingatlanadót.

Fontos megjegyezni, hogy az adószabályozások és kulcsok változhatnak az egyes tartományokban (Bundesländer) és az évek során. Az adófizetőknek ajánlott időről időre tájékozódni a legfrissebb adó szabályokról és azok alkalmazásáról. Emellett érdemes szakértő segítségét is igénybe venni a személyes adózási helyzet pontos értelmezéséhez és optimalizálásához.

Van bármilyen kérdésed vagy kommented?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .