Mit lehet tenni, ha adósságot örököltél?


Egy elhunyt személy örököseként szembesülhetsz azzal a problémával, hogy az elhunyt által hagyott hagyaték nemcsak nagy mennyiségű pénzt, hanem nagy mennyiségű banki tartozást is tartalmaz. Felmerül a kérdés: örökösként ki kell-e fizetni ezt? Cikkünk választ ad ezekre a kérdésekre.

A hagyaték

A hagyaték az a vagyon, amely az örökhagyót vagy az örökhagyónőt a halál időpontjában megilleti, beleértve a kölcsönöket, hiteleket és adósságokat (hagyatéki tartozások). A hagyaték egyéb tartozásai közé tartoznak a közjegyzői díjak, a temetési költségek és a hagyaték kezelésével és biztosításával kapcsolatban felmerült költségek.

Az adósság öröklése

Az adósságot legpontosabban úgy lehet leírni, mint egy olyan pénzösszeget, amelyet valaki mástól kölcsönöztek. Ha pedig egy kicsit formálisabban szeretnénk fogalmazni, akkor az „adósság” szó elé egy jelzőt is tehetünk, és úgy is beszélhetünk róla, mint egy olyan szerződésről vagy kötelezettségről, amely az egyik fél által egy másik félnek nyújtott kölcsönből ered.

Az örökhagyó után az örökös nemcsak a hagyaték tárgyát képező vagyontárgyakat örökli, hanem bizonyos adósságokat is vállalnia kell. Ez nagyon hasonlít ahhoz, mint amikor házat vásárol – amikor aláírja a szerződést és beköltözik, megörökli az összes kötelezettséget, amely már előtte is ott volt.

Mit fog velem tenni a bank?

Többféle banki tartozás létezik, amelyet a kedvezményezett örökölhet. Ezek közé tartoznak: az örökhagyó (k) által vásárolt jelzáloghitelekből, kölcsönökből és hitelkártyákból eredő tartozások, az örökhagyó (k) által harmadik félnek adott kölcsönök, valamint minden egyéb olyan kölcsön, amellyel a hagyatéknak tartozik, vagy amelyet a hagyatékból származó vagy a halotti anyakönyvi kivonatban rögzítettek:

  • elzáloghitelt,
  • lakáshitelt,
  • gyorskölcsönt,
  • személyi kölcsönt,
  • utóhitelt,
  • kihasznált folyószámla-hitelkeretet,
  • vagy kihasznált hitelkártya hitelkeretet is.

Hogyan keveredjünk ki az adósságokból?

Ha örökös vagy, és adósságokat örököltél, akkor vagy nem köteles kifizetni elhunyt hozzátartozóidnak a hagyatékuk értékén felüli tartozását, ezt a rendelkezést „személyes felelősség hiányának” nevezik. Ez azonban csak akkor érvényes, ha az adós a hagyatékon kívüli vagyonnal rendelkezik. Így például, ha édesapád meghalt, és 20 millió forintos (jelenleg kb. 64 ezer eurós) kölcsönből maradt pénze, akkor csak az ő ingatlana értékéig kell visszafizetnie ezt a tartozást.

Ha az ingatlanon például 500.000 Ft készpénzértéket és egy 2 millió Ft értékű autót, de egy 10 millió Ft értékű házat is megjegyeznek, akkor ebben az esetben X úr 20 milliárd forintos tartozása miatt 12.500.000 lesz. ,- Ft kötelezettség addig, amíg az érték el nem éri a 12.500.000,- Ft vagy azt meghaladó összeget.

Az adósság öröklése törvények által van szabályozva, ez alól van néhány kivétel. Ilyen például az, amikor az örökös nem tudja birtokba venni a hagyaték vagyonát, vagyonát, vagy ha azokat egyéb kiadásokkal használták fel, ebben az esetben ezeket a költségeket a saját vagyontárgyaiddal is neked kell megfizetned.

Van bármilyen kérdésed vagy kommented?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .