Kölcsönszerződés magánszemélyek között,  minden amit tudni kell a kölcsönszerződésről


Bárkivel előfordulhat, hogy több pénzre van szüksége, mint amivel jelenleg rendelkezik. Akár egy jó befektetésről, akár egy adósság törlesztéséről legyen szó. A kölcsönszerződést ezekre a helyzetekre találták ki. Pontosan mit is jelent a kölcsönszerződés? Két fél között létrejött megállapodás, amely során pénzösszeget kér az egyik személy (aki ezáltal adóssá válik)  a másiktól, amit később fizet vissza úgy, ahogy a szerződés során megállapodtak. Ilyen esetben a hitelezőnek, vagyis annak a személynek aki a pénzt adja, lehetősége van kamatoztatni a kért összeget. 

A kölcsönszerződés létrejöhet szóban és írásban is két fél között. Ismerjük a mondást: “A szó elszáll, az írás megmarad”, így tanácsos írásos formába rögzíteni. Mint hitelező,, mint adós oldalról tisztába kell lenni a kötelességekről és a lehetőségekről. Érdemes biztosítékot kötni a kölcsönszerződés alkalmával. Hogy miért? Mert az esetleges elmaradt visszafizetés miatt így nem kell pereskedni a kölcsönadott pénzért évekig. Tanácsos bevonni egy kezest, aki teljesíti a szerződésből visszamaradt összeget, amennyiben az adós nem képes rá. Másik ötlet, egy vagyontárgy jelzálogba helyezésre a kölcsön idejére. Ilyen például egy autó, lakás, telek stb. A még nagyobb biztonság érdekében közjegyzői okiratba is foglalhatják a szerződő felek a kölcsönszerződést, mely során végrehajtás indítható az adós ellen. 

A szerződés szabályainál fontos megemlíteni, ha a hitelező körülményei megváltoznak, akkor vissza követelheti a kölcsönösszeget, és akár meg is tagadhatja. A kölcsönszerződés nem csak a szerződés létrejöttekor kerülhet sor, hanem később is. A szerződés megszüntethető. A szerződés megkötésekor különösen figyelmet kell fordítani, a biztosíték kötésre, ezt hívják fedezetnek. Ezen kívül, a kamat összegének pontos meghatározására, illetve a visszafizetések módjára és határidejére is szükséges kitérni.

A kölcsönszerződésnél érdemes néhány fogalommal tisztában lenni. A kamatláb az egyik, aminek jelentése: meghatározott időszak alatt fizetendő kamat összege és a kölcsönzött pénzösszeg közötti arány. Tehát azt mutatja, hogy időszakonként a kölcsönösszeg hány százalékát kivető kamat fizetendő. A törlesztési ütemezés történhet egyszerű kamatos formában, ami azt jelenti, hogy a futamidő végén, egy összegben kell az esedékes kamatokat megfizetni. A kamatos kamatozású pedig egyösszegű speciális törlesztési eset, amelyet csak a futamidő végén fizetnek vissza, mind a tőkét mind a felgyülemlett kamatot. A lineáris törlesztési formája, a futamidő alatt a hitel tőkerészének törlesztése azonos összegekben történik, melyhez a tőkerész csökkenésével párhuzamosan változó kamat társul. Az annuitásos törlesztés során a futamidő alatt fizetendő részletek azonos összegűek.

Van azonban egy másik lehetőség is, ezt úgy hívják kamatmentesség. Ez azt jelenti, hogy a kölcsönkért összegért nem kell használati díjat fizetni.

A cikkben megjelenő fogalmak megismerésével tájékozottabbak lehetünk a kölcsönszerződés világában. De emlett érdemes felkeresni egy tapasztalt ügyvédet, aki segít megérteni és átlátni a kölcsönszerződés által vállalt kötelezettségeket, illetve akitől segítséget kérhetünk.

Van bármilyen kérdésed vagy kommented?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .