Hogyan alakul ki a kéztő alagút szindróma?


A kéztő alagút szindróma egyik jellegzetes tünete közé tartozik az ujjak zsibbadása, amely a kialakulás korai időszakában csak elvétve fordul elő, de az idő előrehaladtával állandósul. Emellett a fájdalom fokozódik az érintett kéztő területén, melyet érzészavar, érzékelési zavar és az ujjak erőtlensége is kíséri. A csukló területén duzzanat lép fel, illetve mozgatása fájdalmakkal jár, ami egészen a nyakig sugározhat.

Önmagukban ezek a tünetek más beteségek kísérői is lehetnek, ezért fontos a pontos diagnózis felállítása. A megfelelő kormeghatározáshoz ortopéd szakorvos segítségére van szükségünk, aki a kórelőzmények-, panaszok ismeretével, és fizikai elemzése által állítja fel a megfelelő diagnózist. Leggyakrabban ENG, idegi ultrahang, röntgen vizsgálatra kerül sor. Az ENG vizsgálat által a perifériás idegek vezetési sebességéről és állapotáról tájékoztatást kapunk, emellett a mozgató- és érzőidegeket is megvizsgálhatjuk. 

A diagnózis felállítása után többféle lehetőségünk van a kezelést illetően, ez nagyrészt függ attól, hogy a kéztő alagút szindróma mióta áll fenn és mennyire okoz súlyos tüneteket. Az első lehetőség a csukló tehermentesítése, amit sínbe helyezünk. Amennyiben nem okoz érdemi javulást vagy fájdalom csökkenést, kiegészítésként nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazására is sor kerülhet. Ezen kívül lehetőség van műtétre, ami a leggyorsabb és legeredményesebb kezelést biztosítja. Műtét során a kézsebész helyi érzéstelenítés után a tenyéri szalag átvágásával szünteti meg az idegekre gyakorolt nyomást. Két apró bemetszést ejtenek az orvosok a tenyér és a csukló környékén. A műtét után két nappal a kéz, csukló és ujjak könnyű tornája már elkezdődhet, amit később egyénre szabott gyógytorna is kisíréhet.

Amennyiben nem fordulunk időben orvoshoz a tünetekkel, a tenyérizmok sorvadásnak indulhatnak, ami a kéz szorítóerejére és a hétköznapi cselekvéseinkre is hatással van, akár teljesen akadályozhat minket. A kéztő alagút szindróma kialakulásának leggyakoribb oka az inak túlzott megerőltetése, csontkinövések, emellett különböző betegségek is okozhatják a működési zavarát.

Van bármilyen kérdésed vagy kommented?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .