Hozzászólás: Van valakinek tapasztalata a gerincsérv kapcsán?

Kérdések Fórumok Általános Van valakinek tapasztalata a gerincsérv kapcsán? Hozzászólás: Van valakinek tapasztalata a gerincsérv kapcsán?

#542
DZoli
Adminisztrátor

A gerincsérv tünetei kapcsán itt találsz egy nagyon jó, tömör cikket.

Röviden összefoglalva:
A porckorong a csigolyatestek között helyezkedik el, egyszerre biztosítja a gerinc tartását és rugalmasságát is. Két része van, egy kocsonyás belső mag és egy külső rostos gyűrű. A problémákat a belső mag meggyengülése és a külső gyűrű berepedései okozzák. Úgynevezett „degeneratív elváltozások” már fiatal kortól megjelennek rajtuk, később jön a kopás a sok üléssel vagy fizikai megterheléssel.

A gyűrű berepedéseinél előboltosulhat a belső mag állománya, és idegi képleteket kezdhet el nyomni. Ezt protruscio -nak vagy előboltosulásnak hívják, ha jól sejtem, ebben az állapotban vagy Te is. Voltál már orvosnál? Fontos lenne kivizsgáltatnod!

Ha a külső állomány folytonossága megszakad, a belső állomány kitüremkedik, nyomni kezdi az idegi állományokat. Ez már a porckorongsérv állapota. A tüneteket az határozza meg, hogy a sérv milyen idegi állományokat nyom.

Ágyéki gerincsérvnél gyakori a lumbágó, a kisugárzó fájdalom (gyakran a láb irányába), isiász, zsibbadás. Bénulás jelenhet meg a láb egyes részein, illetve megváltozhat/megváltozik a tartás, járás is. Széklet és vizelettartási probléma is megjelenhet sajnos.

Nyaki gerincsérv esetén gyakori a nyakfájdalom, merevség, izomgörcs. Ez a karra, kézre és az alsó végtagokra is hatással lehet, például lesugárzó fájdalom, izomgyengeség, bizonytalan mozgás, járás.

Háti gerincsérvnél az alsó végtagokon jelenik meg bénulás, zsibbadás, fájdalom, illetve gondok lehetnek a vizelet- és széklet tartásával is.

Legutóbbi hozzászólások